Betaalbare keukens – beurs op een kier en toch keukenplezier

Je hebt dure keukens en goedkope. En je hebt betaalbare keukens. Dat betekent niets meer dan keukens waar je een bepaald bedrag voor over hebt terwijl je dat bedrag ook daadwerkelijk kunt besteden. Eigenlijk is het vinden van een mooie keuken voor jouw bedrag een hele leuke sport. Je zou dan ook niet moeten overgaan tot een impulsaankoop. Het is veel te leuk om eerst een tijdje te gaan vergelijken en zo een idee te ontwikkelen wat je allemaal voor je geld kunt krijgen. 

Laat je niets aanpraten

Meestal schommelen de prijzen van betaalbare keukens tussen de 3.000 en 5.000 euro. Dat is op zichzelf toch al wel een investering. Maar van een beetje een kwalitatieve keuken kun je ook heel wat jaren plezier hebben. Ga je de boer op om keukens te kijken? Laat dan niet meteen het achterste van je tong zien en meld je maximale aankoopbedrag vooral niet bij de showroomverkoper. Voor zo iemand is dat dan meteen een startbedrag dat nog te verhogen valt met aantrekkelijke extra’s die je voorgeschoteld krijgt. Inderdaad ziet die zespitter er op het getoonde plaatje mooier uit dan de vierpitter die nu in de opstelling staat. Maar heb jij wel een zespitter nodig? Ook nu gebruik je er wellicht vaak twee en soms drie. Weet dus vooraf wat je kopen wilt en laat je niet verleiden tot nodeloze extra’s.

Betaalbare keukens mogen wel gezien worden

Veel keukens zijn open. De opstellingen worden dus onderdeel van je leefruimte. Dat betekent dat je wel de looks van je keuken in de gaten moet houden, want je kijkt er voortdurend tegen aan. Die looks dienen ook stijl ondersteunend te zijn. Heb je een landelijke stijl in je woonruimte? Dan past er een landelijke keuken bij. Helaas zijn die vaak wel aan de forse kant en niet al te betaalbaar. Heb je een industriële woonstijl? Dan past een keuken prima met een betonnen werkblad en ijzerwerk. Voor een betaalbare keuken moet je wel wat water bij de wijn doen. Exclusieve stijl ondersteunende materialen en dure kleuropties drijven de prijs alleen maar op. Beter kun je zoveel showroomkeukens aflopen dat je er vanzelf eentje tegenkomt die heel aardig bij je woonstijl past.

Toch wat luxe nodig?

Showroomkeukens zijn goedkoper dan keukens op maat. Ze moeten alleen wel in je ruimte passen, dus is meten vooraf zeker nodig. Heb je wensen die eigenlijk niet passen bij betaalbare keukens? Een opstelling met een chique granieten werkblad? Of een retrofornuis met dubbele oven? Een paar luxezaken zou je je wel kunnen veroorloven als een dure keuken met korting wordt aangeboden.

Betaalbare keukens kopen is een kwestie van geduld

Een goede tip om een iets luxere keuken voor de prijs van betaalbare keukens te krijgen is het volgende: geduld. Ga rustig steeds alle aanbiedingen bekijken en neem er een paar maanden de tijd voor. Want geduld gaat zich uiteindelijk uitbetalen. Er komt een moment dat precies jouw droomkeuken niet meer voor de hoofdprijs weg hoeft maar door 40% korting ineens jouw betaalbare keuken wordt.

Op zoek naar een goedkope complete keuken? Zoek niet verder!