Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?

Het overkomt iedereen wel eens: je ziet een donkere vlek op het plafond of strepen op je muren. Of nog erger, je ziet druppels of een stroom water uit deze gebieden stromen. Het dak lekt!

Een daklekkage lijkt vaak uit het niets te komen, zelfs op nieuw geplaatste of relatief jonge daken kunnen lekkages optreden. Er zijn verschillende redenen en factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Veel voorkomende oorzaken

Een daklekkage kan te wijten zijn aan slechte installatie en vakmanschap, defecte materialen of het kan moeder natuur zijn geweest met een flinke wind- of hagelstorm. Dakpannen die eraf zijn gewaaid, gevallen of niet goed op hun plaats zijn gelegd als gevolg van onjuiste installatie kunnen ook veelvoorkomende oorzaken zijn van een lekkage in het dak. Vaak kan dit vanaf de grond worden opgemerkt, maar op sommige daken kan een professional nodig zijn om te inspecteren.

Slechte installatie of materialen

Een van de meest voorkomende oorzaken van lekkage is slecht vakmanschap. Als een onervaren dakdekker de materialen niet goed heeft aangebracht, treden er vrijwel altijd lekkages op. Lekkages veroorzaakt door onjuiste installatie kunnen het dakmembraan, dakgoot, dakventilatie of schoorsteen omvatten, hoewel deze door verschillende dingen kunnen worden doorboord. Het meest voorkomende probleem met deze gebieden is een slechte installatie van materialen.

Lekkend dak of belemmerde waterstroom

Vallende takken of bomen, hagel of andere voorwerpen kunnen grote schade aan een dak veroorzaken. Na een storm is het ten zeerste aan te raden om zo snel mogelijk een inspectie te laten uitvoeren als er tekenen van lekkage aanwezig zijn. Zelfs als het dak niet is doorboord, kan vuil de waterstroom blokkeren en ophoping veroorzaken die in het huis kan sijpelen en schade kan veroorzaken, inclusief lekken. Houd de goten schoon en het hele dak vrij van puin om schade te voorkomen.

Onjuiste ventilatie van de kamer

Onjuiste ventilatie in ruimtes waar veel vocht wordt gegenereerd (zoals badkamers, keukens, serres) kan vochtophoping veroorzaken en na verloop van tijd ernstige schade veroorzaken. Zorg ervoor dat deze kamers goed worden geventileerd om problemen te voorkomen.

Het dak is gewoon te oud

Daken gaan niet eeuwig mee: zodra de materialen in het dak ouder worden dan hun levensverwachting, beginnen ze af te breken, waardoor de integriteit van uw dak in gevaar komt. De gemiddelde levensverwachting per type dak zijn:

  • Bitumen dak: Gemiddeld 25 jaar
  • Rieten daken: Minder dan 30 jaar
  • Pannendak: Gemiddeld 40 tot 80 jaar
  • PVC dak: Gemiddeld ongeveer 20 tot 25 jaar

Als je tekenen van lekkage in het dak opmerkt, is het noodzakelijk om de problemen zo snel mogelijk te repareren om verdere schade en zelfs hogere kosten te voorkomen. Advies of hulp nodig bij een daklekkage? Bel vandaag nog voor een professionele inspectie door een dakdekker in Rotterdam!