Wat te doen als je een huis met gebreken hebt gekocht

Heb je net een huis gekocht, maar kom je onverwachts met gebreken te zitten? Wie betaald herstelkosten, en wie is er verantwoordelijk voor de gebreken? Deze en andere factoren zijn afhankelijk van wat er in het koopcontract is opgenomen.

De roze wolk

Als je het huis van je dromen voor het eerst gezien hebt beland je misschien wel op een roze wolk. Doordat je op die roze wolk terecht bent gekomen zie je misschien wel dingen in het huis over het hoofd die niet in orde zijn.

Dit is natuurlijk niet wenselijk. In zo een geval is het aan te raden een bouwkundig expert in te laten schakelen. Deze zal door een neutrale bril naar het huis kijken en die zal alle gebreken voor je samenvoegen in een rapport.

Uitvoeren van een bouwkundige keuring

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan je behoeden voor onaangename verrassingen. Dit is zeker een noodzaak wanneer het gaat om oudere huizen. Maar het is ook een goed idee om zo een keuring te laten doen bij wat nieuwere woningen. Ook al zou je het doen voor je eigen zekerheid.

Heeft iedere woning een bouwkundige keuring nodig dan?

Het antwoord op deze vraag is nee, niet iedere woning heeft een bouwkundige keuring nodig. De nieuwere huizen zijn vaak in orde. Hierdoor zou een bouwkundige keuring echt onnodig gedaan worden. Je zou naar het bouwjaar van de woning kunnen kijken.

Mocht je toch nog twijfelen dan kan je er altijd voor kiezen alsnog een bouwkundige keuring te laten plaatsvinden. Het is nu eenmaal een feit dat je jezelf veel geld kan besparen als je een bouwkundige keuring laat doen.

Het bouwkundig rapport dat gemaakt is door de bouwkundig expert is geldig voor de duur van 6 maanden. Mocht het langer dan 6 maanden duren voordat je tot een akkoord bent gekomen zou feitelijk de bouwkundige keuring opnieuw plaats moeten vinden.